Dovolená na lodi? Tohle jsou nej destinace pro rok 2019!

Rok 2018 pomalu končí, ať žije rok 2019! Dlouho jste o tom přemýšleli, a nakonec jste se rozhodli, že vaše další dovolená bude na jachtě? Skvělá volba! Abychom vás trochu naladili, připravili jsme pro vás top 10 destinací, které budou podle odborníků Umbrella Yacht patřit k tomu nejlepšímu, co můžete v roce 2019 navštívit!

Tým Umbrella Yacht   |   17. 12. 2018

10. Sv. Lucie

Neuvěřitelně pestrá! Taková je karibská Svatá Lucie. Ostrov, který leží mezi Martinikem a Svatým Vincencem, nabízí stejně jako většina destinací v Karibiku skvělé koupání a krásné písečné pláže. Jenže to zdaleka není všechno! Na Svaté Lucii najdete i nádhernou přírodu. Kromě výletů na zalesněné sopečné kužely Gros Piton a Petit Piton, které jsou symbolem ostrova, můžete vyrazit na trek do pralesa, navštívit plantáž banánů či cukrové třtiny nebo se vypravit k některému z mnoha vodopádů. Na ostrově rostou stromové kapradiny, kaktusy, ibišky i krásně kvetoucí květiny včetně divokých orchidejí, na procházce vám navíc budou dělat společnost i barevní tropičtí ptáci. Věnovat se tu můžete i všem myslitelným vodním sportům nebo se třeba projet na koních po pláži. Zaujali jsme vás? Více si můžete přečíst v článku Svatá Lucie. Vaše příští destinace!

Svata Lucie

Krásných pláží najdete na Svaté Lucii opravdu hodně

 

9. Itálie

Nechcete letět moc daleko a přitom toužíte prožít opravdu výjimečnou dovolenou na jachtě? Náš tip zní: Itálie! Najdete tu všechno. Perfektní jachtařské podmínky, krásné pláže, ale i starobylá města a vesnice, spoustu památek, nádhernou přírodu a navrch skvělé jídlo i pití. Konkrétní plavbu vám rádi sestavíme na míru podle vašich zájmů a složení vaší „posádky“. Na Sardinii najdete krásné pláže, Capri je zase místem, kam se po staletí sjíždějí intelektuálové, umělci i evropská a hollywoodská smetánka. Toskánské ostrovy jsou ideální pro rodinnou dovolenou, pobřeží Amalfi zase patří k nejvíc trendy místům v Evropě. Něco víc si o možných trasách můžete přečíst v článcích Milujete Itálii a chcete ji vidět z paluby jachty? Zkuste naši trasu! a Týdenní dovolená? Zkuste plavbu ze Sicílie na Liparské ostrovy a zpět!

Itálie

Pobřeží Amalfi patří k nejpopulárnějším částem Itálie

 

8. Bahamy

Bahamy, konkrétně souostroví Exuma, v našem top 10 nemohou chybět! Souostroví Exuma tvoří 365 ostrovů a ostrůvků, na kterých najdete ty nejkrásnější pláže z celých Baham. Kromě toho, že přímo vyzývají k celodennímu lenošení, si u nich můžete také parádně zašnorchlovat. Pokud se pro ně rozhodnete, určitě vyhoďte kotvu na ostrově Warderick Wells a prozkoumejte jeden z největších mořských parků na světě, Exuma Cays Land and Sea Park. Exuma láká i milovníky zvířat, hned několik ostrůvků totiž proslulo tím, že na nich žijí zajímavé druhy zvířat – například prasátka, která tuze ráda plavou s turisty, leguáni nebo přátelští žraloci. Více si o nich můžete přečíst v článku Máte rádi zvířata? Vypravte se na bahamské Exuma!

Bahamy

Souostroví Exuma představuje to nejlepší z Baham

 

7. Belize

Karibská Belize je ideální destinací pro cestovatele, kteří chtějí během dovolené zažít víc než jen koupání a opalování se na překrásných plážích (kterých je tu samozřejmě spousta!). Tento dávný domov Mayů toho nabízí tolik, že nebudete vědět, do čeho se pustit dřív. Jeho pobřeží lemuje 300 kilometrů dlouhý Belizský bariérový útes, po Velkém bariérovém útesu druhý největší korálový útes na světě, v jehož blízkosti jsou fantastické podmínky pro potápění, šnorchlování nebo projížďky na kajaku. Kolem korálového útesu je navíc rozeseto na 450 menších ostrůvků a tři podmořské atoly, takže podmínky pro plavbu lodí jsou tu opravdu skvělé.

Je tu samozřejmě i Velká modrá díra – kruhový krasový závrt o průměru 300 metrů, skrytý pod hladinou moře uprostřed atolu Lighthouse. Potápěče v něm čekají mimo jiné žraloci bělaví. Lákadlem jsou i přírodní rezervace, které tvoří 40 procent plochy země a v nichž žije řada divokých zvířat včetně jaguárů. A samozřejmě mayské památky. Více si o této fascinující zemi přečtěte v článku Chcete vidět divoký Karibik? Zamiřte do Belize!

Belize

Aktivní dovolená v Karibiku? Zamiřte do Belize!

 

6. Maledivy

Tenhle geologický zázrak v Indickém oceánu tvoří 19 korálových atolů a více než 1200 malých ostrůvků, z nichž jen zhruba 300 je obydlených. Maledivy jsou nejníže položeným státem světa – žádné místo tu neleží výše než 2,5 metru nad hladinou oceánu. Kromě nádherného moře a oslnivě bílých pláží si tu můžete užívat i šnorchlování s mantami v chráněné rezervaci Banana Reef u Severního atolu Male nebo koupání na plážích ostrůvků Gulhi a Omadhoo.

Na jednom z nejkrásnějších ostrovů Malediv, Meerufenfushi, vás přivítají malé laguny a přírodní bazén, lemovaný překrásnou pláží. Pokud rádi jezdíte na mořském kajaku, doporučujeme trasu podél Lily Beach na Jižním atolu Male. U soukromého ostrůvku Raiy Dhiggaa si zase můžete nasbírat mušle a pozorovat mořské ptáky, ve vesnici na ostrově Guraidhoo nakoupíte tradiční suvenýry. Maledivy jsou zkrátka nezapomenutelné!

Maledivy

Moře a pláže, hlavní lákadla Malediv

 

5. Řecko

Řecko je spolu s Chorvatskem nejlepší evropskou jachtařskou destinací. Proč? Předně jsou tu krásné pláže a úžasné moře. K tomu si připočtěte nádhernou přírodu (na každém ostrově trošku jinou), pochopitelně historické památky, skvělou kuchyni a nesmírně ochotné a milé lidi. Každá část Řecka přitom nabízí odlišné podmínky. Jónské moře je ideální pro klidnou, pohodovou plavbu, oproti tomu do Egejského moře míří už přece jen trochu zkušenější jachtaři.

Pokud plánujete rodinnou plavbu, vyrazte na Sporady. Moře je tu mírnější, je tu dost zátok, v nichž můžete kotvit, a které nabízejí dostatek čistých pláží, restaurací, a navrch krásnou přírodu. Příjemným bonusem je, že na ostrovech Skopelos a Skiathos můžete zavzpomínat na filmy Mamma Mia!, které se tu natáčely (více si o Sporadách můžete přečíst v článku Řecké Sporady. Ideální destinace pro rodinnou plavbu!). Spoustu zajímavých informací o jachtaření v Řecku najdete i v článcích Chcete zažít iluzi dokonalého světa? Vyplujte do Jónského moře! nebo Mykonós. Nejvíc „hot“ destinace letošního léta!

Řecko

I v Řecku najdete místa, kde vás nebude nikdo rušit

 

4. Tahiti

Pokud máte větší rozpočet a touhu prožít svou životní dovolenou, doporučujeme Francouzskou Polynésii. Náklady na plavbu jsou tu vyšší a týden vám rozhodně nebude stačit – z druhé strany za své peníze získáte zážitky, na které do smrti nezapomenete. Nedotčená příroda, desítky překrásných ostrovů v čele s Tahiti, Bora Bora nebo Raiateou, laguny s tyrkysovým mořem, korálové útesy, nekonečné zlatavé pláže a přátelští lidé. Každý z ostrovů je přitom jiný. U Bora Bora jsou ideální podmínky pro šnorchlování, na Raiatee se můžete potápět pro perly, Moorea je ráj pro milovníky turistiky. Co všechno můžete zažít během pár týdnů v Jižním Pacifiku, si přečtěte v článku Plavba snů? Dva týdny strávené mezi Bora Bora a Tahiti!

Tahiti

Francouzská Polynésie je destinací pro fajnšmekry

 

3. Chorvatsko

S trochou nadsázky se dá říct, že Chorvatsko z paluby jachty je úplně jinou zemí než Chorvatsko hodnocené z pevniny přecpané turisty. Pro jachtaře je to opravdu ideální destinace. Je blízko, má překrásné moře, členité pobřeží (zahrnuje kolem tisíce ostrovů!) a zajímavé památky i přírodu, které stojí za prozkoumání. Vlastní loď má navíc tu výhodu, že si z nekonečné nabídky ostrůvků a zátok můžete vybírat jen ty, kde budete mít soukromí. I v Chorvatsku totiž můžete objevit spoustu míst, na kterých kromě vás nebude ani noha. Na mnohá z nich se dokonce ani jinak než lodí nedostanete. A navíc – právě v chorvatském Seged Donji kotví naše nejmilejší jachta, Umbrella Victoria:-).

Ať už se rozhodnete vyrazit z maríny v Seged Donji, Dubrovníku nebo Zadaru, rádi vám navrhneme trasu, která bude nejlépe vyhovovat vašim přáním. A protože máme Chorvatsko opravdu rádi, můžete si toho o něm na našem blogu přečíst skutečně hodně. Nepřehlédněte například články Chorvatsko jako top destinace pro plavbu lodí? Rozhodně ano!, Jachtou na Jadran? Objevte nejkrásnější pláže Chorvatska! nebo Chorvatsko luxusně? Tahle nová jachta splní vaše sny!

Chorvatsko

V Chorvatsku najdete jedny z nejkrásnějších pláží v Evropě

 

2. Britské Panenské ostrovy

Britské Panenské ostrovy jsou jachtařským centrem Karibiku a podle mnohých dokonce i vůbec nejslavnější jachtařskou destinací světa. Pro plavbu lodí jsou tu totiž ideální podmínky – stálé větry, průzračné modré moře, celoročně teplé počasí, chráněná kotviště a šňůra více než padesáti ostrovů a ostrůvků, které usnadňují navigaci. Nechybí samozřejmě ani karibský kolorit v podobě bělostných pláží lemovaných palmami, vraky lodí odpočívající na mořském dně a kouzelné vesničky. Proč se ostrovům říká „panenské“, pochopíte ve chvíli, kdy zakotvíte u některého z neobydlených ostrůvků.

Z těch obydlených určitě stojí za zmínku nádherná příroda na Virgin Gorda. Najdete tu tiché zátoky, nedotčené pláže, bezpečná kotviště i luxusní jachtařské kluby. Ostrov je protkán stezkami, které vás provedou nádhernými rezervacemi a národními parky, symbolem ostrova jsou pak The Baths, přírodní bazénky, které se na pobřeží utvořily mezi žulovými balvany. Anegada, jediný korálový ostrov mezi jinak sopečnými Britskými Panenskými ostrovy, je zase rájem potápěčů. A na Jost Van Dyke najdete parádní restaurace! Více si o BVI, jak se ostrovům zkráceně přezdívá, přečtěte v článku Britské Panenské ostrovy: Proč si tu jachtaři plní své sny?

Virgin Gorda

Ostrov Virgin Gorda by ve vašem itineráři neměl chybět

 

1. Seychely

A konečně vítěz! Kdo nás sledujete, víte, že máme k tomuto souostroví v Indickém oceánu výjimečný vztah. A ani příští rok se na něm nic nezmění. Úžasné moře lemované dokonalými plážemi, nádherná příroda a skvělí lidé. Můžete jen tak proplouvat na jachtě kolem jednotlivých ostrůvků, kotvit v klidných zátokách, koupat se na plážích, které budete mít jen pro sebe, šnorchlovat nebo podnikat výlety do vnitrozemí… Nezapomeňte navštívit želvy obrovské na ostrově Curieuse, projít se národním parkem Anse Union na La Digue, šnorchlovat se žraloky u ostrova Ile Cocos nebo zkusit najít legendární poklad údajně zakopaný na ostrově Mahé. Pokud se chcete dozvědět o tomto kouzelném místě víc, přečtěte si naše články 5 nejkrásnějších míst Seychel, 5 věcí, které jste nevěděli o Seychelách nebo La Digue: Vplujte do světa, ve kterém se zastavil čas.

Seychely

Seychely, naše srdeční destinace!

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit na loď? Napište nám!

Přečíst více článků