Malta: Naše nová destinace. Bavit bude nejen potápěče!

Pro dovolenou na lodi je ideální! Malta je sice maličká, ale nabízí toho víc než dost. Ideální podmínky pro příjemnou plavbu (s jednou z nejdelších jachtařských sezon v Evropě!), chráněná přístaviště, památky bohaté, více než 7000 let dlouhé historie, skvělá místa pro potápění i koupání a navíc vynikající středomořskou kuchyni.

Tým Umbrella Yacht   |   24. 4. 2019

Maltské souostroví zahrnuje tři obydlené ostrovy (Maltu, Gozo a Comino) a pár dalších neobydlených ostrůvků. Za návštěvu určitě stojí hlavní město Valletta, doporučujeme i výlet do slavné Modré jeskyně nebo koupání v přírodním bazénku St. Peter’s Pool u Marsaxlokk. Pokud milujete potápění, zamiřte na ostrov Gozo. Zdejší lokality jsou vyhlášené, vybírat můžete z desítky letadel a lodí potopených během druhé světové války, podmořských jeskyní i útesů plných korálů. Najdete tu i pár skvělých restaurací, ve kterých můžete ochutnat zdejší vynikající víno, sušená rajčata či ovčí sýr. Malta je maličká a na její prozkoumání nepotřebujete mnoho času, takže pokud budete mít chuť, můžete do své dovolené zahrnout i návštěvu Sardinie a Sicílie! Jaká místa byste při své plavbě neměli minout?

Gozo

Mġarr je hlavním přístavem ostrova Gozo

 

Modrá díra na ostrově Gozo

Byly to dva nejfotografovanější přírodní prvky na Gozu – Modrá díra a Azurové okno. Druhá jmenovaná vápencová skalní brána se bohužel před dvěma lety zřítila do moře. Jen pár metrů od ní ale můžete obdivovat podmořskou jeskyni zvanou Modrá díra. Podobně jako jiné modré díry (nejznámější je asi Velká modrá díra, o níž si můžete přečíst v našem článku Chcete vidět divoký Karibik? Zamiřte do Belize) vznikla během poslední doby ledové, kdy byla hladina moří asi o 100 metrů níž než dnes. Když pak jeskyni zatopila voda, její strop se propadl a vytvořila se podmořská jeskyně, která přechází v přírodní bazének. Modrá díra je jedním z nejlepších míst pro potápění na ostrově Gozo, pozorovat tu můžete spousty ryb, barakudy, kanice nebo hvězdice. A potápět se můžete i k torzu Azurového okna, které odpočívá na mořském dně.

Gozo

Modrá díra (vlevo) a Azurové okno před zřícením skalní brány

 

Modrá laguna na ostrově Comino

Také pobřeží Comina je skalnaté, ukrývá ale jeden skvost – Modrou lagunu. V tomto krásném kousku moře s tyrkysově zbarvenými vodami a písečným dnem budete mít pocit, že kotvíte kdesi v Karibiku. Mírně vás překvapí jen vůně římského kmínu, která se nad ostrovem vznáší. A možná také turisti – ano, pláž v Modré laguně je opravdu velké lákadlo. I proto se vyplatí připlout k ní na vlastní jachtě. V okolí Modré laguny také můžete šnorchlovat a potápět se.

Comino

Tyrkysové vody Modré laguny

 

Bazének St. Peter’s Pool

Za prozkoumání určitě stojí i jižní část ostrova Malta v okolí městečka Marsaxlokk. Už samotné Marsaxlokk stojí za návštěvu – ve zdejším přístavu můžete obdivovat krásně barevné rybářské loďky. Protože jde o rybářské městečko, nejenže tu najdete ty nejlepší restaurace, ve kterých si můžete dát opravdu čerstvé ryby a mořské plody, ale na zdejším nedělním rybím trhu můžete také doplnit zásoby. Kousek od městečka je navíc proslulý St. Peter’s Pool. Krásná zátoka, na jejímž konci je přírodní bazének.

Marsaxlokk

Loďky rybářů v Marsaxlokk jsou krásně barevné

 

Domovské město Pepka námořníka

Jestli jste viděli muzikál Pepek námořník s Robinem Williamsem v hlavní roli a vplujete do zátoky Anchor Bay poblíž města Il- Mellieħa, otevře se vám výhled, který vám bude hodně povědomý. Film se totiž natáčel právě tady, ve vesnici pojmenované jednoduše Vesnice Pepka námořníka (v angličtině Popeye Village). Pořád tu najdete stejné barevné domečky i atmosféru pohádkového místa. Jestli s vámi na lodi poplují děti, rozhodně doporučujeme krátkou návštěvu!

Popeye Village

Poznáváte vesničku filmového Pepka námořníka?

 

Valletta. Vzpomínka na rytíře

Město vystavěli maltézští rytíři krátce poté, co pod vedením velmistra Jeana de la Valette odrazili nápor osmanských Turků. Řídili se přitom přísným urbanistickým konceptem – celé město obehnali hradbami, uvnitř kterých poté rozvrhli geometrickou síť ulic. Pro výstavbu domů platila řada pravidel, například nesměly zasahovat do ulice. Aby jejich majitelé získali aspoň pár metrů prostoru navíc, stavěli směrem do ulic arkýře, z nichž se postupně stal jeden z typických znaků místní architektury. V tomto pevnostním městě ale najdete i spoustu krásných paláců a kostelů. Největší pozornost přitahuje katedrála sv. Jana Křtitele, jejíž bohatá vnitřní výzdoba vám vyrazí dech. Určitě se zajděte podívat i na barokní Palác velmistrů, ve kterém dnes sídlí prezident a parlament, nebo do zahrad Barrakka. Procházku pak můžete zakončit v některé z příjemných restaurací ve starém přístavu.

Valletta

Valletta rozhodně stojí za návštěvu

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit na Maltu? Napište nám!

Přečíst více článků